Bakklandet Vinfestival ­­­– Lille Paris midt i Trondheim

Skrevet for matogdrikke.no


Trønderen er tilbake i Trondheim på årets sommerferie fra Paris, der vinen flyter fritt nedover Seinen for 3-4 euro glasset. I mai deltok jeg på et arrangement for andre gang på La Bellevilloise, Sous les pavés la vigne, en naturvinfestival hvor man betaler 10 euro for å smake på så mange viner man vil – og deretter kan kjøpe de man liker best. Når jeg fikk mulighet til å delta på Bakklandet vinfestival i Trondheim, ble jeg nysgjerrig på hvordan hjembyen lager sin egen versjon. I Krana-parken på Nedre Bakklandet, rett ved Nidelven og med utsikt til bryggerekka, er det klart for tre dager med vinsmaking, musikk og mat.

Utsikten til festivalen fra Bybrua

I vante omgivelser skal jeg nå utforske en interesse og hobby som har opptatt meg som følge av å bo i Frankrike. Her møtes nye og gamle minner. Bakklandet er et av mine favorittområder i Trondheim, med brosteinsgater, små og fargerike hus og sjarmerende restauranter. Nå opptar inngangen til festivalen en del av den smale gaten, og en kvinnelig sikkerhetsvakt smiler mot oss når vi ankommer. Stereotypene er i ferd med å oppløses i Trøndelag. Et friskt pust som start på opplevelsen.

 

Vi blir møtt av et band som spiller smooth jazz på en scene ut mot elva. Dette er virkelig classy. Vi får utdelt hvert vårt vinglass, og settes fri til å flyte med dit vinen tar oss. Vi begynner med å utforske hvite viner fra importøren Bonum, med en entusiastisk og trivelig mann bak disken som sender oss i riktig retning. Vi får smake på en grønn vin fra Adega de Moncao, deretter en hvitvin fra Vallado som en liten forrett, før vi endelig får smake på en reserva fra samme merke. Han hadde valgt rekkefølgen med omhu, for reservaen er en eksplosjon av vanilje, smør og eikefat. Min absolutte favoritt. «Denne var fantastisk», utbryter jeg, og plutselig samler det seg flere smakere med tomme glass rundt bordet. «Vi vil smake på det hun smakte på», ler de, og importøren sender dem gjennom samme reise som oss.

Nydelig Vallado Reserva. Festivalfavoritt!

Bakklandet Vinfestival ble arrangert for første gang i 2023, med slående suksess. Den ble stablet på beina på bare to uker, og alle billettene utsolgt. Nå som vinfestivalen skulle gjentas, la de til en ekstra dag da de nok en gang så billettene fly av gårde. Med 13 importører som stiller med 200 ulike viner, kan trønderne smake på alle vinene de ønsker, heldigvis bare til kl. 20. Ellers hadde nok stemningen eskalert ut i de sene nattetimene.

 

På vei til neste stand kjenner vi lukten av ekte italiensk pinsa-pizza. Blomster og Vin, en relativt ny restaurant på Bakklandet, serverer her autentisk panini, pasta og pasta. Det lukter akkurat som i Napoli, et kvalitetstegn jeg sjeldent overser. Vi lover å gå tilbake så snart vi har tatt turen innom importøren Solera. Vi fokuserer fortsatt på hvitvin mens sulten smyger seg på. Vi får smake på en AOC Anjou, Chenin Blanc fra Domaine Elise de Beaumont, en økologisk vin som smaker av modne frukter, blomster urter og mineraler. Deretter smaker vi på en Chardonnay fra Napa Valley, Black Stallion. Høres ut som en gammel travel på vinmonopolet, og det kunne den vært, med god grunn. Rund smak av eikefat, som et helt måltid i seg selv. «Det er noe med sjenerøse, gull-fargede hvitviner for tiden» hinter jeg til mannen bak disken, men han ser ikke ut til å mene at dette er en spesifikk trend. Det er muligens bare ganen min som smaker en rød tråd.

Festivalområdet har utsikt til både bryggerekka, Bybrua og litt av Nidarosdomen.

Nå holder vi ikke ut lenger, vi må stille oss i kø for å smake på maten som fyller Krana-parken med så vidunderlig lukt. Er man glad i god vin, er man også glad i god mat, tenker jeg. Vi bestiller en panini med spicy salami og en pinsa med trøffel fra en italiener. Helt tilfeldig står det flaske etter flaske med italienske rødviner i samme hjørne av parken, og jeg får med meg et glass med en fantastisk rød Barolo som skulle passe til trøffelen. Vi setter oss ned på steinene ved elven og nyter en liten hvil, og får en sanselig reise til Italia.

 

Som utflyttet fra Trondheim for over 10 år siden, blir jeg stadig mer imponert over kulturarrangementene i byen når jeg kommer hjem på besøk. Under Olavsfest i juli i fjor fikk jeg med meg Trøndersk matfestival, historisk marked ved Nidarosdomen og konsert med Metteson og Susanne Sundfør i Borggården. Hele sentrum ble forvandlet til en smeltedigel av mat, drikke, konserter og utstillinger, og trønderne vet å nyte det.

 

Vi fortsetter etter en liten pause med Regala, Norges største importør av vin fra Moldova, Romania og Ukraina. Flaskene fra Ukraina fanger oppmerksomheten vår på grunn av det fantastiske designet til etikettene, og vi får smake på en tørr oransjevin, som for første gang for mine smaksløker ikke er naturvin. Beykush Rkatsiteli Amphora smaker aprikos og honning, og har en jevn syre. Jeg savner likevel smaken av de unge oransjevinene. Deretter får vi smake på en hvitvin fra samme produsent, som er laget på seks ulike druer: Sauvignon Blanc, Riesling, Rkatsiteli, Chardonnay, Chenin Blanc og Timporasso. Den har en rik smak av epler, blomster og honningmelon, og beskrives på nettsiden til produsenten som «en vin som lett kan erstatte en helg ved sjøen». Vi er enig. Beykush eksperimenterer ofte med utradisjonelle blandinger og sjeldne druesorter, og er en vin som vinentusiaster og andre tørste bør bli kjent med. De kan bestilles på Vinmonopolet, og den lille innsatsen er verdt det. Både for smakens skyld, og for å støtte ukrainske produsenter i en tøff tid.

Artania-viner fra Ukraina

Bakklandet Vinfestival har klart å fange oppmerksomheten til en bred målgruppe. Mange av gjestene er godt voksne, men det er også mange i 30-årene. Atmosfæren har tiltrukket seg en gruppe som er glade i å nyte og oppdage nye viner i rolige og vakre omgivelser. Festivaldeltakerne skryter av atmosfæren og tilbudet. Det er alt for få slike arrangement i byen, forteller de. Prosjektleder Lisa Yvonne Fjelly sier at det er som et «lite Paris midt i Trondheim». Hun forteller at de drømmer om å utvide til en hel uke.

Festivalen presenterer mange viner som er lette å drikke og like, og noen mer interessante flasker med stivere prislapp. Vi fikk smake på viner som kan bli en hverdagsfavoritt, og andre som inspirerer og gir smaksløkene en overraskelse. I ekte trøndersk ånd var dette et ujålete og trivelig arrangement hvor vi ikke bare reiste rundt i vinenes hjemland, men nøt å være på et av de vakreste stedene i Trondheim: på Bakklandet med Nidelven som bordkavaler. Paris får vente.

Previous
Previous

Jeg forstår hvor fransk jeg er blitt når jeg kommer hjem til Norge

Next
Next

Rabarbrateateret – Trondheims teateroase